Psychosociale hulpverlening voor ouderen

 

Onze samenleving vergrijst, waardoor het aantal ouderen met hulpvragen ook toeneemt. Ook het aantal mensen die deze ouderen verzorgen, de zogenaamde mantelzorgers, kom ik steeds vaker als cliënten in mijn Praktijk Hartgericht tegen.

 

Het werken met ouderen vergt een andere benadering dan het werken met volwassenen. Een essentieel gegeven bij het werken met ouderen is dat zij vaak niet meer de keuze hebben om hun leven anders in te inrichten. Hij of zij moet leven met dat wat er is. Of kan de ouderen toch iets nieuws gaan her-ont-dekken? 

 

Terugkijken, gevoelens van spijt, eenzaamheid, rouw om het verlies van de dierbare anderen, schuldgevoelens maar ook afhankelijk zijn van anderen. Dit zijn een paar thema’s die aan bod kunnen komen. Praktijk Hartgericht wil luisteren naar de bezorgdheid. Er is aandacht voor de verhalen van pijn, liefde en de kracht, het verdriet, het verlangen, uitzonderingen, de wanhoop en hoop. Er is steun voor verandering in de toekomst. Er wordt gebruik gemaakt van de competenties, hulp - en steunbronnen in de natuurlijke omgeving van de ouderen. Dit zijn allemaal aspecten van het samenwerken met ouderen.

 

Van harte welkom in Praktijk Hartgericht!

Medisch Centrum Bijsteren,  Jan Nijenhuisstraat 191, 3882 HS Putten  |  06-10633844  |   leonieke@hartgericht.nl