Een nieuw verhaal

Twee mensen beginnen aan een huwelijk. Samen van een oud naar een nieuw verhaal. Het lijkt een wonder en perfect. Twee verhalen worden één. Zij luistert naar zijn verhaal, hij luistert naar haar verhaal. Twee mensen richten zich op wat ze gemeenschappelijk hebben, er zijn verschillen maar deze verschillen zijn niet onoverkomelijk. Ze beginnen met z’n twee, maar nemen hun hele familiegeschiedenis mee.

Een oud verhaal
Dan gebeuren er dingen waar ze geen vat op lijken te hebben. Er komt verdriet, verschil en een verleden naar boven. Ze vinden elkaar niet meer en ze verwonderen zich niet meer over elkaar. Ze hopen dat de ander hun oude verlangens en wensen alsnog gaat realiseren. Er komt wrijving, eenzaamheid en verwijdering. Ze komen weer in een oud verhaal. Dat is vertrouwd en ze raken de draad van samen kwijt. Ze treffen elkaar precies op kwetsbaarheden en overlevingsgedrag.

Apart
Dan ontmoet ik mensen in mijn praktijk. Kwetsbaar en krachtig beginnen mensen aan een ontdekkingstocht. Ze gaan in het hier en nu naar toen en daar, naar oude verhalen en opgelopen schade. Tijdens het zoeken luisteren ze naar elkaar, voeren ze moedige gesprekken en vallen er soms harde woorden. Ze zoeken alleen, ze zoeken de stilte en nemen de tijd. Hierdoor komen ze dichter bij zichzelf. Dan komen ze in een nieuw verhaal.

Een nieuw verhaal
Door in een nieuw verhaal te komen gaat de liefde weer stromen. Ze komen hierdoor ook sámen in een nieuw verhaal. Het is geen volmaakt verhaal, want onbegrip in een relatie zal er altijd zijn. Twee unieke zelfstandige mensen gaan hun wensen, verlangens, mogelijkheden en onmogelijkheden delen. Dit ben ik, hier sta ik en ik kan er zijn omdat jij er bent. Ze gaan zich onthullen, afbakenen en hun grenzen stellen. Door zich te onthullen en zichzelf te mogen zijn kunnen mensen elkaar aanvullen en iets voor elkaar betekenen. Er ontstaat een unieke verbinding. Ik ben in verwondering hoe mensen in contact komen met zichzelf. Ik verwonder mij over de betrokkenheid en liefde naar elkaar en de ander. Ik verwonder mij over het nieuwe verhaal wat is gebleven en wordt doorgeven aan het nageslacht.

Leonieke Scheepsma – Develing | februari 2021